Podczas wydarzenia skupimy się na tworzeniu innowacyjnych sposobów na zachęcanie do redukcji marnowania żywności oraz na roli design thinking w tym procesie.
🔹 Od pomysłu do wdrożenia – jak przekształcać innowacyjne koncepcje w realne działania na poziomie publicznym i biznesowym.
🔹 Testowanie i rozwój nowych modeli współpracy – w jaki sposób udało się stworzyć skuteczne partnerstwo restauracji i organizacji charytatywnych, aby minimalizować straty jedzenia.
🔹 Projektowanie przyszłości systemu żywnościowego – jak patrzeć na produkcję i dystrybucję żywności z perspektywy projektowej i innowacyjnej.
🔹 Lokalne i globalne inspiracje – przykłady dobrych praktyk z różnych miast na świecie, które mogą posłużyć jako wzór dla polskich inicjatyw.
🔹 Łączenie biznesu z organizacjami pomocowymi – przykłady współpracy restauracji, NGO’s i dostawców technologii.
🔹 Case studies z wdrożeń – jak design thinking pomogło w realizacji projektów takich jak „No waste. Food co-op.” dla restauratorów czy przeprojektowania magazynu w Misji Kamiliańskiej.
Marnowanie żywności to globalny problem. Możemy je skutecznie ograniczać dzięki nowoczesnym podejściom:
⏰ Czas trwania: 10 minut
Prowadzący: Sara Kapela, Przywitanie uczestników.
⏰ Czas trwania: 30 minut
Prelegentka: Natalia Boitot
Wiceprzewodnicząca Grupy Roboczej ds. Żywności sieci Miast EUROCITIES, Koordynatorka międzynarodowych projektów dot. żywności, Urząd m. st. Warszawy
Tytuł: Żywność w mieście i inspiracje międzynarodowe
Opis: Żywność i jej dostępność nie są kwestią wyłącznie indywidualnych wyborów. To efekt decyzji politycznych, regulacji oraz międzynarodowych strategii, które kształtują system żywnościowy. Samorządy miejskie podejmują działania na rzecz zrównoważonego i dostępnego systemu żywnościowego, wdrażają projekty, które wpływają na codzienne życie mieszkańców. Jednym z kluczowych elementów tej polityki jest Pakt Mediolański. Urzędnicy miejscy realizują projekty międzynarodowe i unijne. Współtworzą wytyczne kształtujące europejską politykę żywnościową. To właśnie te działania przekładają się na to, co my – mieszkanki i mieszkańcy miast – jemy. Zależy to od różnych działań podejmowanych przez urzędy miast: od wsparcia lokalnych producentów po edukację żywieniową w szkołach.
Czego się dowiesz?
⏰ Czas trwania: 30 minut
Prelegent: Igor Lyubashenko
profesor Uniwersytetu SWPS
Tytuł: Od projektu do działania: jak powstają rozwiązania publiczne na ostatniej prostej
Opis: Wystąpienie analizuje, dlaczego polityki publiczne często zmieniają się na etapie wdrażania, mimo starannego projektowania. Na przykładzie miejskiej interwencji w zakresie marnotrawstwa żywności pokazuje, jak teoria zderza się z rzeczywistością i jakie czynniki wpływają na ostateczny kształt rozwiązań. Omówione zostaną zarówno bariery, jak i skuteczne strategie adaptacji w procesie implementacji polityk publicznych.
Czego się dowiesz?
⏰ Czas trwania: 30 minut
Prelegentka: Paulina Grabowska
Biodesign lecturer at Faculty of design, Member of Center for Policy Design and Evaluation, Uniwersytet SWPS
Tytuł: Żywność jako projekt: jadalne technologie, biomateriały i uprawy klimatyczne
Opis: Wystąpienie eksploruje żywność jako wielowymiarowy projekt – od jadalnych biomateriałów po uprawy, które w przyszłości mogą służyć jako infrastruktura klimatyczna, remediując zdegradowane ekosystemy. Przedstawia także rolnictwo miejskie, w tym farmy wertykalne produkujące funkcjonalną żywność.
Czego się dowiesz?
⏰ Czas trwania: 30 minut
Prelegentka: Ewelina Wyczółkowska, Moderatorka Design Thinking, Design Thinking Institute
Tytuł: Pilotaż – o akcji No waste. Food Co-op. Jak wypracowaliśmy model współpracy restauracji i organizacji pożytku publicznego, minimalizujący marnowanie żywności?
Opis: W ramach działań Warszawskiego Food Labu, który jest polem współpracy i grupą roboczą łączącą biznes, naukę, władzę publiczną i mieszkańców zorganizowaliśmy kampanię społeczną no waste. food co-op, której celem było zwiększenie świadomości dotyczącej marnowania nadwyżek żywności przez małe warszawskie lokale gastronomiczne. Przygotowany pilotaż miał zachęcić restauratorów do nawiązania współpracy z organizacjami pożytku publicznego (OPP).
Czego się dowiesz?
⏰ Czas trwania: 75 minut
Moderator: Sara Kapela
Paneliści: Natalia, Igor, Paulina, Ewelina
⏰ Czas trwania: 10 minut
Sara Kapela
DYREKTORKA REALIZACJI. Projektuje usługi, procesy design thinking i facylituje warsztaty. Wykorzystuje metody projektowe, aby wspierać innowacyjne i strategiczne procesy dla klientów z dziesiątek branż oraz administracji publicznej. Wie, że praca może być efektywna i przyjemna. Doświadczenie zdobywała realizując projekty m.in. dla: Orange, IKEA, Swiss Krono oraz samorządów odpowiadając za realizację merytoryczną programów dla ponad 50 samorządów z Polski.
Ewelina Wyczółkowska
DTI DREAM TEAM. Project managerka w zespole Design Thinking Institute. Certyfikowany moderator design thinking oraz entuzjastka wszelkich narzędzi usprawniających realizację projektów. Nie znosi wielogodzinnych, nieefektywnych spotkań. Wierzy, że mogą być efektywne i zna na to skuteczne metody.
Natalia Boitot
Prelegentka na konferencji online Design Thinking Fest – Niemarnowanie Żywności, Wiceprzewodnicząca Grupy Roboczej ds. Żywności sieci Miast EUROCITIES, Koordynatorka międzynarodowych projektów dot. żywności, Urząd m. st. Warszawy.
Paulina Grabowska
Prelegentka na konferencji online Design Thinking Fest – Niemarnowanie Żywności, Biodesign lecturer at Faculty of design, Member of Center for Policy Design and Evaluation, Uniwersytet SWPS
Igor Lyubashenko
Prelegent na konferencji online Design Thinking Fest – Niemarnowanie Żywności, profesor Uniwersytetu SWPS.
📅 Data: 15 maja 2025
🕒 Godzina: 9:00 – 13:00
💻 Format: Online
9:00 – 9:10 Wprowadzenie.
9:10 – 9:40 – Prelekcja nr 1.
9:40 – 10:10 – Prelekcja nr 2.
10:10 – 10:20 – Przerwa.
10:20 – 10:50 – Prelekcja nr 3.
10:50 – 11:20 – Prelekcja nr 4.
11:20 – 11:35 – Przerwa.
11:35 – 12:50 – Panel dyskusyjny i Q&A.
12:50 – 13:00 – Zakończenie konferencji.