Kurs on-line

Design Thinking Fest: Niemarnowanie żywności

Dowiedz się więcej Zapisz się

Odkryj innowacyjne sposoby na walkę z marnowaniem jedzenia i dowiedz się, jak design thinking pomaga tworzyć skuteczne, odpowiedzialne rozwiązania. Na przykładzie Warszawskiego Food Labu pokażemy jak wspólnie z różnorodnymi interesariuszami pracować nad systemowymi rozwiązaniami. 

Podczas wydarzenia skupimy się na tworzeniu innowacyjnych sposobów na zachęcanie do redukcji marnowania żywności oraz na roli design thinking w tym procesie.

🔹 Od pomysłu do wdrożenia – jak przekształcać innowacyjne koncepcje w realne działania na poziomie publicznym i biznesowym.
🔹 Testowanie i rozwój nowych modeli współpracy – w jaki sposób udało się stworzyć skuteczne partnerstwo restauracji i organizacji charytatywnych, aby minimalizować straty jedzenia.
🔹 Projektowanie przyszłości systemu żywnościowego – jak patrzeć na produkcję i dystrybucję żywności z perspektywy projektowej i innowacyjnej.
🔹 Lokalne i globalne inspiracje – przykłady dobrych praktyk z różnych miast na świecie, które mogą posłużyć jako wzór dla polskich inicjatyw.
🔹 Łączenie biznesu z organizacjami pomocowymi – przykłady współpracy restauracji, NGO’s i dostawców technologii.
🔹 Case studies z wdrożeń – jak design thinking pomogło w realizacji projektów takich jak „No waste. Food co-op.” dla restauratorów czy przeprojektowania magazynu w Misji Kamiliańskiej.

Dlaczego warto być z nami?
  • Poznasz systemowe podejście do problemu marnowania żywności na bazie case study Warszawskiego Food Labu.
  • Realne case studies – przykłady wdrożeń, które mogą stać się inspiracją dla Twojej organizacji.
  • Eksperci i praktycy – prelegenci to osoby, które z sukcesem wdrażały projekty ograniczające marnowanie żywności.
  • Działanie zamiast teorii – wydarzenie skupi się na realnych rozwiązaniach, które można zastosować w praktyce.
ZAPISZ SIĘ

Dlaczego to jest ważne?

Marnowanie żywności to globalny problem. Możemy je skutecznie ograniczać dzięki nowoczesnym podejściom:

  • Rozwiązanie problemu marnowania żywności nie dotyczy wyłącznie jednej branży, wymaga współpracy wielu interesariuszy, takich jak administracja publiczna, nauka, biznes (restauracje, sklepy, branża logistyczna) czy organizacje pożytku publicznego.
  • Potrzeba metod pracy, takich jak design thinking, które pozwolą łączyć potrzeby wszystkich partnerów i zaoferują systemowe podejście do projektowania rozwiązań.
  • Efektywne zarządzanie – optymalizacja procesów w gastronomii i handlu detalicznym zmniejsza koszty i wpływa na środowisko.
  • Społeczna odpowiedzialność – lepsza redystrybucja żywności wspiera osoby potrzebujące i ogranicza nierówności społeczne.

Co zyskają uczestnicy?

  • Praktyczne inspiracje – przykłady projektów, które realnie wpłynęły na ograniczenie marnowania żywności.
  • Dostęp do ekspertów – sesję Q&A, panel dyskusyjny z praktykami wdrażającymi zmiany w organizacjach.
  • Nową perspektywę – świeże spojrzenie na problem marnowania i sposoby jego rozwiązania
  • Sieć kontaktów – możliwość wymiany doświadczeń między uczestnikami.
Design Thinking Fest jest wydarzeniem skierowanym do:
Liderów biznesu i menedżerów, którzy chcą wdrażać strategie ograniczające marnowanie zasobów.
Organizacji pozarządowych oraz instytucji publicznych pracujących nad skutecznym systemem redystrybucji żywności.
Przedstawicieli branży spożywczej, restauracyjnej i logistycznej zainteresowanych optymalizacją procesów.
Wszystkich, którym bliska jest tematyka pracy w duchu design thinking
Zainteresowanych tematyką niemarnowania żywności
Harmonogram wydarzenia online 9:00 - 13:00

Czas trwania: 10 minut
Prowadzący: Sara Kapela, Przywitanie uczestników.

 

Czas trwania: 30 minut

Prelegentka: Natalia Boitot
Wiceprzewodnicząca Grupy Roboczej ds. Żywności sieci Miast EUROCITIES, Koordynatorka międzynarodowych projektów dot. żywności, Urząd m. st. Warszawy

Tytuł: Żywność w mieście i inspiracje międzynarodowe

Opis: Żywność i jej dostępność nie są kwestią wyłącznie indywidualnych wyborów. To efekt decyzji politycznych, regulacji oraz międzynarodowych strategii, które kształtują system żywnościowy. Samorządy miejskie podejmują działania na rzecz zrównoważonego i dostępnego systemu żywnościowego, wdrażają projekty, które wpływają na codzienne życie mieszkańców. Jednym z kluczowych elementów tej polityki jest Pakt Mediolański. Urzędnicy miejscy realizują projekty międzynarodowe i unijne. Współtworzą wytyczne kształtujące europejską politykę żywnościową. To właśnie te działania przekładają się na to, co my – mieszkanki i mieszkańcy miast – jemy. Zależy to od różnych działań podejmowanych przez urzędy miast: od wsparcia lokalnych producentów po edukację żywieniową w szkołach.

Czego się dowiesz? 

  • Jak żywność kształtuje nasze miasta
  • Jak samorządy mogą wpływać na dostępność żywności w miastach i jak nad tym pracują miasta w Europie
  • Jak polityka i projekty publiczne wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe

Czas trwania: 30 minut

Prelegent: Igor Lyubashenko
profesor Uniwersytetu SWPS

Tytuł: Od projektu do działania: jak powstają rozwiązania publiczne na ostatniej prostej

Opis: Wystąpienie analizuje, dlaczego polityki publiczne często zmieniają się na etapie wdrażania, mimo starannego projektowania. Na przykładzie miejskiej interwencji w zakresie marnotrawstwa żywności pokazuje, jak teoria zderza się z rzeczywistością i jakie czynniki wpływają na ostateczny kształt rozwiązań. Omówione zostaną zarówno bariery, jak i skuteczne strategie adaptacji w procesie implementacji polityk publicznych.

Czego się dowiesz? 

  • Dlaczego dobrze zaprojektowane polityki publiczne często ewoluują na etapie wdrażania.
  • Jakie czynniki – społeczne, administracyjne i technologiczne – wpływają na skuteczność realizacji miejskich strategii przeciwdziałania marnotrawstwu żywności.
  • Jakie wnioski można wyciągnąć z miejskich interwencji i jak je wykorzystać w innych projektach publicznych i biznesowych.

Czas trwania: 30 minut

Prelegentka: Paulina Grabowska
Biodesign lecturer at Faculty of design, Member of Center for Policy Design and Evaluation, Uniwersytet SWPS 

Tytuł: Żywność jako projekt: jadalne technologie, biomateriały i uprawy klimatyczne

Opis: Wystąpienie eksploruje żywność jako wielowymiarowy projekt – od jadalnych biomateriałów po uprawy, które w przyszłości mogą służyć jako infrastruktura klimatyczna, remediując zdegradowane ekosystemy. Przedstawia także rolnictwo miejskie, w tym farmy wertykalne produkujące funkcjonalną żywność.

Czego się dowiesz?

  • Jak jadalne i kompostowalne biomateriały produkowane z żywności mogą zastąpić plastik lub zostać wykorzystane w bioelektronice.
  • Jak uprawy mogą stać się elementem infrastruktury klimatycznej, zdolnym do oczyszczania i rewitalizacji środowiska.
  • W jaki sposób miejskie rolnictwo może produkować funkcjonalną żywność, odpowiadając na współczesne wyzwania klimatyczne i społeczne.

Czas trwania: 30 minut

Prelegentka: Ewelina Wyczółkowska, Moderatorka Design Thinking, Design Thinking Institute

Tytuł: Pilotaż – o akcji No waste. Food Co-op. Jak wypracowaliśmy model współpracy restauracji i organizacji pożytku publicznego, minimalizujący marnowanie żywności?

Opis: W ramach działań Warszawskiego Food Labu, który jest polem współpracy i grupą roboczą łączącą biznes, naukę, władzę publiczną i mieszkańców zorganizowaliśmy kampanię społeczną no waste. food co-op, której celem było zwiększenie świadomości dotyczącej marnowania nadwyżek żywności przez małe warszawskie lokale gastronomiczne. Przygotowany pilotaż miał zachęcić restauratorów do nawiązania współpracy z organizacjami pożytku publicznego (OPP). 

 Czego się dowiesz? 

  • Jak zaprojektowaliśmy ten proces wykorzystując design thinking?
  • Jakie były kolejne etapy działań w przygotowaniu kampanii społecznej?
  • Jakie materiały wspierały komunikację i pomogły dotrzeć do poszczególnych grup odbiorców?

Czas trwania: 75 minut
Moderator: Sara Kapela
Paneliści: Natalia, Igor, Paulina, Ewelina

Czas trwania: 10 minut

 

PROWADZĄCY
Sara Kapela

Sara Kapela

DYREKTORKA REALIZACJI. Projektuje usługi, procesy design thinking i facylituje warsztaty. Wykorzystuje metody projektowe, aby wspierać innowacyjne i strategiczne procesy dla klientów z dziesiątek branż oraz administracji publicznej. Wie, że praca może być efektywna i przyjemna. Doświadczenie zdobywała realizując projekty m.in. dla: Orange, IKEA, Swiss Krono oraz samorządów odpowiadając za realizację merytoryczną programów dla ponad 50 samorządów z Polski.

LinkedIn
Ewelina Wyczółkowska

Ewelina Wyczółkowska

DTI DREAM TEAM. Project managerka w zespole Design Thinking Institute. Certyfikowany moderator design thinking oraz entuzjastka wszelkich narzędzi usprawniających realizację projektów. Nie znosi wielogodzinnych, nieefektywnych spotkań. Wierzy, że mogą być efektywne i zna na to skuteczne metody.

Natalia Boitot

Natalia Boitot

Prelegentka na konferencji online Design Thinking Fest – Niemarnowanie Żywności, Wiceprzewodnicząca Grupy Roboczej ds. Żywności sieci Miast EUROCITIES, Koordynatorka międzynarodowych projektów dot. żywności, Urząd m. st. Warszawy.

Paulina Grabowska

Paulina Grabowska

Prelegentka na konferencji online Design Thinking Fest – Niemarnowanie Żywności, Biodesign lecturer at Faculty of design, Member of Center for Policy Design and Evaluation, Uniwersytet SWPS

Igor Lyubashenko

Igor Lyubashenko

Prelegent na konferencji online Design Thinking Fest – Niemarnowanie Żywności, profesor Uniwersytetu SWPS.

Zaufali nam
Poznań Lorenz Ikea pwc PayU Leroy Merlin Volkswagen
OPINIE ABSOLWENTÓW

Agenda wydarzenia:

📅 Data: 15 maja 2025
🕒 Godzina: 9:00 – 13:00
💻 Format: Online

9:00 – 9:10 Wprowadzenie.
9:10 – 9:40 – Prelekcja nr 1.
9:40 – 10:10 – Prelekcja nr 2.
10:10 – 10:20 – Przerwa.
10:20 – 10:50 – Prelekcja nr 3.
10:50 – 11:20 – Prelekcja nr 4.
11:20 – 11:35 – Przerwa.
11:35 – 12:50 – Panel dyskusyjny i Q&A.
12:50 – 13:00 – Zakończenie konferencji.

Dostępna oferta
15-15.05.2025
Online
95,00 brutto
Nie wiesz co wybrać?
Skontaktuj się!

Formularz kontaktowy





    size: xs
    size: sm
    size: md
    size: lg
    size: xl
    a
    a
    a
    a
    a
    a
    a
    a
    a
    a
    a
    a